Ανάλυση και ερμηνεία του παιδικού Ιχνογραφήματος

7cdb7b87a20a2c04ccab39c9e3e6a882.jpg

 

Ένα παιδί μπορεί και επικοινωνεί με πολλούς τρόπους. Η λεκτική επικοινωνία μας δείχνει μόνο ένα μέρος από αυτό που μπορεί να έχει στο μυαλό του ένα παιδί. Συχνά η ανάλυση και ερμηνεία της ζωγραφικής ενός παιδιού μπορεί να μας δείξει πολλά για τον ψυχικό του κόσμο και την προσωπικότητά του, καθώς μέσα από τη ζωγραφική τα παιδιά εκφράζονται και αφήνουν τον εαυτό τους ελεύθερο. Έτσι λοιπόν, παρόλο που οι γονείς ευελπιστούν να μάθουν τι αισθάνεται το παιδί τους μέσα από τη συζήτηση, εκείνα επιλέγουν να προβάλλουν τα συναισθήματά τους με έναν διαφορετικό τρόπο. 

Δίνουμε λοιπόν στα παιδιά διάφορα υλικά ζωγραφικής, χαρτιά, μαρκαδόρους και παρατηρούμε τα χρώματα που επιλέγει, τα σχέδια, τις φιγούρες, καθώς και τα μουντζουρογραφήματα που δημιουργεί στο χαρτί. Προσπαθούμε να αισθανθούμε αυτό το συναίσθημα που εκπέμπει η ζωγραφική του παιδιού μας. 

Πολλοί θεραπευτές πιστεύουν πως μέσα από τη ζωγραφική, 

  • το παιδί ανακουφίζεται καθώς αποβάλλει όλο το άγχος και το στρες

  • αναδύονται συναισθήματα και εμπειρίες

  • εμφανίζονται οι ψυχικές δυσκολίες ενός παιδιού και οι ανασφάλειές του

  1. ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Ρίχνοντας μία πρώτη ματιά στη ζωγραφιά του παιδιού αμέσως καταλαβαίνουμε τι μπορεί να αισθάνεται. Συνήθως το ίδιο συναίσθημα δημιουργείτε και σε μας όταν αντικρίζουμε τη ζωγραφιά του. Παρουσιάζει συναισθήματα κατάθλιψης; Λύπης; Μοναξιάς; Χαράς; Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά. 

  1. ΧΡΩΜΑΤΑ

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν έρχονται σε επαφή με νέες εμπειρίες και συναισθήματα. Τυπικά, ένα παιδί που δεν παρουσιάζει κάποια διαταραχή, εκφράζει στο χαρτί όλες αυτές τις νέες αισθητηριακές πληροφορίες χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.  Όσα πιο πολλά χρώματα χρησιμοποιεί, τόσο πιο χαρούμενο και ευτυχισμένο είναι! Γενικότερα τα χρώματα βοηθούν τα παιδιά να δείχνουν το τι αισθάνονται στο χαρτί αλλά και να το εκφράζουν με πράξεις και λέξεις. Η επαναλαμβανόμενη χρήση ενός συγκεκριμένου χρώματος από το παιδί μπορεί επίσης να δείχνει τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Τα μπλε και τα πράσινα χρώματα δείχνουν ότι το παιδί είναι ήρεμο, χαρούμενο και καλά προσαρμοσμένο στη ρουτίνα της καθημερινότητάς του. Τα ανοιχτά και τα ζεστά χρώματα όπως το πορτοκαλί και το κίτρινο δηλώνουν μία παιχνιδιάρικη συμπεριφορά των παιδιών. Αντίθετα, τα σκούρα χρώματα, δηλώνουν λύπη και υποδηλώνουν ότι το παιδί χρειάζεται κάποια συναισθηματική βοήθεια. 

  1. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ

Όταν ένα παιδί αφήνει τις ζωγραφιές του μισοτελειωμένες, ή σχεδιάζει αχνές γραμμούλες, χρειάζεται ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του. Τέτοιου είδους ζωγραφιές υποδηλώνουν ότι το παιδί παρουσιάζει έντονη ανασφάλεια, ή ότι παρουσιάζει παρορμητική συμπεριφορά. Όταν διορθώνει συνεχώς τα σχέδιά του ή σβήνει συνέχεια, αυτό μπορεί να δείχνει σημάδια ανησυχίας και προβληματισμού. Αντίθετα, όταν ένα παιδί θέλει η ζωγραφιά του να είναι τέλεια και να μην έχει την παραμικρή μουντζούρα, αυτό δείχνει ότι αποζητά την προσοχή του από τους άλλους. 

  1. ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ

Ένα παιδί που ζωγραφίζει αριστερά στο χαρτί, μπορεί να είναι ντροπαλό ή εσωστρεφή, ή ότι αναζητά την μητρική ή την πατρική φιγούρα. Από την άλλη μεριά, ένα παιδί που ζωγραφίζει δεξιά, δείχνει ένα άτομα αρκετά κοινωνικό και εξωστρεφή. 

Χατζηστυλιανού Βασιλική – Εργοθεραπεύτρια

Αφήστε μια απάντηση