Η Καμινιώτη Νικολέτα είναι κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (με άδεια άσκησης επαγγέλματος 2906/16). Έχει ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών με τίτλο: «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εξειδικευτεί στη ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Κλινικής Πρακτικής Άσκησης του Αιγινητείου Νοσοκομείου στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής, στην Υπηρεσία Παιδιών και Εφήβων. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων που αφορούν την κλινική αξιολόγηση και ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων και έχει εκπαιδευτεί στη χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων. Εκπαιδεύεται στην Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία από το Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής (Κε.Συ.Θε.Σ), το οποίο αποτελεί ευρωπαικά αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης επαγγελματιών.

Σχετικά με την επαγγελματική της πορεία τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών αναλαμβάνοντας την αξιολόγηση παιδιών και εφήβων, την ψυχοθεραπευτική τους παρέμβαση, καθώς και την συμβουλευτική γονέων σε ευρύ φάσμα δυσκολιών.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Ψυχολόγος στο Δήμο Καρδίτσας στην Υπηρεσία των Παιδικών Σταθμών, πραγματοποιώντας συμβουλευτικές συναντήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, έχει απασχοληθεί ως Ψυχολόγος στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία Γενικής Αγωγής παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής σε όλη την σχολική κοινότητα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς), συμμετέχοντας σε ομιλίες ευαισθητοποίησης και σχεδιάζοντας προγράμματα πρόληψης. Επιπρόσθετα, έχει εργαστεί ως Ψυχολόγος στο 2ο Κέντρο  Διάγνωσης  Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Πειραιά (2ο ΚΕΔΑΣΥ) πραγματοποιώντας την κοινωνικό-συναισθηματική και μαθησιακή αξιολόγηση σε παιδιά και εφήβους.

 Τέλος, έχει πραγματοποιήσει την πρακτικής της άσκηση στη Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης παρακολουθώντας ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες ενηλίκων καθώς και στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ψυχιατρικό Τμήμα του 424 ΓΣΝΕ και στο Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιών (ΚΕΦΠ) του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά (ΝΝΠ), στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.