Οι σύγχρονες μελέτες αναδεικνύουν τη δύναμη των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών τους (Partington & Wragg, 1989). Η ιδιαίτερη δύναμή τους είναι δεδομένη εφόσον «οι γονείς γνώριζαν τα παιδιά τους καλύτερα απ’ τον καθένα» (Kerr, Sutherland & Wilson, 1994) και είναι αυτά που περνούν τον περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Ας κάνουν λοιπόν, αυτόν το χρόνο ποιοτικό.
Ας δημιουργήσουν εντός σπιτιού ένα περιβάλλον στο οποίο να επικρατούν συνθήκες επιβράβευσης, ασφάλειας, συναισθηματικής σταθερότητας και έλλειψης άγχους. Οι γονείς μπορούν να εμπλέξουν το παιδί σε «μαθησιακές δραστηριότητες» που θα βοηθήσουν στην κατάκτηση της Ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής, με τη μορφή παιχνιδιού και με τη χρήση της τεχνολογίας και διαφόρων προγραμμάτων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Σύμφωνα με επιστημονικές απόψεις, η ανάγνωση και η γραφή είναι σύνθετες διαδικασίες. Προαπαιτούμενα για την κατάκτηση της δεξιότητας της ανάγνωσης και της γραφής είναι η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, του συντονισμού των κινήσεων ματιού- χεριού και του προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο.
Συνδεδεμένα με τις δεξιότητες αυτές είναι η αίσθηση του ρυθμού. Επίσης, σημαντικές είναι οι φωνολογικές ασκήσεις, γιατί σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Πόρποδα 1999, η γνώση της φωνολογικής ενημερότητας συνδέεται άμεσα με την εκμάθηση ανάγνωσης και γραφής. Εκπαιδεύστε λοιπόν τα παιδιά στη δομή του προφορικού λόγου.
Δε χρειάζεται πολύς χρόνος για να ασχοληθούμε δημιουργικά με τα παιδιά μας. Εάν αφιερώσουμε 20 λεπτά οποιαδήποτε ώρα της μέρας μας, τότε επιτυγχάνουμε! Παρακάτω παρουσιάζουμε μια σειρά ασκήσεων που βοηθούν όχι μόνο τα παιδιά νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού, αλλά και μεγαλύτερων τάξεων που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ- ΑΣΚΗΣΕΙΣ
- Πείτε με το παιδί σας τραγουδάκια και ποιηματάκια, όπως μαθαίναμε παλιά. Βοηθήστε το να τ’ αποστηθίσει. Η εκμάθηση τραγουδιών, όπως: η μικρή μας αγελάδα, ανέβηκα στην πιπεριά, μια ωραία πεταλούδα, ο γάιδαρος, η κουκουβάγια κ.α., βοηθάνε στην ανάπτυξη της μνήμης, του ρυθμού και του τονισμού.
- Ζητάμε από το παιδί να μας πει λέξεις που αρχίζουν από κάποιο γράμμα, π.χ. από –μ-, -α-, κλπ. Ή λέξεις που τελειώνουν σε : α, ε, ο κλπ.
- Λέμε λέξεις στο παιδί και ζητάμε να μας πει το πρώτο γράμμα που ακούει π.χ. παπί 🡪 π
- Ένα καλό και ενδιαφέρον παιχνίδι για παιδιά Β’ Δημοτικού και πάνω, είναι το παιχνίδι: ΠΡΟΣΩΠΑ, ΖΩΑ, ΦΥΤΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΠΟΛΕΙΣ. Λέει κάποιος την αλφαβήτα από μέσα του. κάποιος από τους υπόλοιπους παίκτες τον σταματάει και απ’ το γράμμα που σταμάτησε, πρέπει να βρει λέξεις για καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Εδώ οι παίκτες πρέπει να γράψουν τις λέξεις που βρίσκουν στην ανάλογη στήλη, χωρίς να τους βλέπουν οι άλλοι παίκτες. Όποιος παίκτης τελειώσει πρώτος, φωνάζει: STOP και σταματάνε όλοι να γράφουν. Στη συνέχεια, μετράνε τους πόντους. Κάθε λέξη πιάνει 10 πόντους. Νικητής είναι αυτός που στο τέλος του παιχνιδιού κερδίζει τους περισσότερους πόντους.
- Παιχνιδόλεξα. Π.χ λέω στο παιδί: με το μη και το λο έφτιαξα τη λέξη…….–> μήλο.
- Διαβάζω στο παιδί ποιήματα με ρίμα (ομοιοκαταληξία) και αφήνω το παιδί να ταιριάξει τη λέξη που λείπει. Π.χ. λέω: Η καλή μας αγελάδα, τρώει χόρτα στη………… (λιακάδα). Υπάρχουν και ωραία παραμύθια του Ευγ. Τριβιζά με ρίμα.
- Ακρόαση και επανάληψη:
- Συλλαβών λέξεων με ρυθμό: Νί-κος, ψω-μί, μο-λύ-βι
- ρυθμικών φράσεων: ο σκύλος γαβγίζει -> γαβ, γαβ, γαβ
το τρένο περνά -> τσαφ, τσουφ, τσαφ, τσουφ - Μουσικών παραμυθιών και ιστοριών (από το Youtube)
Κουφοπούλου Ευαγγελία, Ειδική Παιδαγωγός,
Υπεύθυνη τμήματος ένταξης σε σχολείο Δημόσιας Εκπαίδευσης