Η Μαρία Σπανού είναι Ψυχολόγος απόφοιτος του τμήματος  Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή Αθηνών στον τομέα της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής  και της απαρτιωμένης φροντίδας σωματικής και ψυχικής υγείας. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία, και στις Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις στην οικογένεια. 

Παρακολούθησε και συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια και προγράμματα εξειδίκευσης, με γνώμονα τη δια βίου εκπαίδευση, όπως Εξειδίκευση στην Ειδική αγωγή, Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Εξειδίκευση στον Αυτισμό, ΑΒΑ (applied behavior analysis). Έχει εργαστεί με ενήλικο πληθυσμό σε δημόσιες δομές ψυχικής υγείας  όπως  και ως ιδιώτης, καθώς και με παιδιά και γονείς  ως αναπληρώτρια σε δημόσια σχολικά πλαίσια ειδικής αγωγής με στόχο την υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους. 

Βασική αρχή της αποτελεί ο σεβασμός στην προσωπικότητα και τις ανάγκες του ανθρώπου και η δημιουργία θεραπευτικής σχέσης, με στόχο  την εξέλιξή του ατόμου μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία.