10 δραστηριότητες για παιδιά με απτική αμυντικότητα

        Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε απτικά ερεθίσματα. Με άλλα λόγια, τα παιδιά αυτά ενοχλούνται υπερβολικά σε αγγίγματα, φιλιά, αγκαλιές, γεγονός που οδηγεί σε εκρήξεις θυμού ή σε επιθετική συμπεριφορά των παιδιών. Παρακάτω παρατίθενται 10 δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι ώστε να μειώσετε την απτική αμυντικότητα των παιδιών.

  1. Πειραματιστείτε με τις διαφορετικές υφές. Χρησιμοποιήστε φακές, φασόλια, άμμο, νερό, ρύζι. Κρύψτε διάφορα μικρά αντικείμενα μέσα σε μία ποσότητα από τα παραπάνω υλικά και παροτρύνετε το παιδί να ψάξει να τα βρει και να τα βγάλει έξω.
  2. Πριν μπει για μπάνιο, προετοιμάστε το και πείτε ότι τώρα θα βγάλουμε ρούχα και θα ρίξουμε νερό να πλυθούμε. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου χρησιμοποιήστε τα χέρια του για να τρίψει το κεφάλι ή το σώμα του, ή χρησιμοποιήστε για πολύ λίγο το σφουγγάρι.
  3. Παίξτε παιχνίδια στο χαλί του σπιτιού σας! Συρθείτε κάτω και κάντε τα φίδια. Καλό θα ήταν να μη φοράει μπλούζα και κάλτσες.
  4. Παίξτε με τον πηλό ή την πλαστελίνη. Κάντε εσείς την αρχή και φτιάξτε πύργο από πυλό ή ανθρωπάκια. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!
  5. Χρησιμοποιήστε αφρό ξυρίσματος και ρίξτε μία ποσότητα στο τραπέζι. Σχεδιάστε επάνω εκεί ανθρωπάκια, σχήματα ή αριθμούς.
  6. Ας μαγειρέψουμε! Φτιάξτε μαζί ζυμάρι, πλάστε το και δημιουργήστε τέλεια κουλουράκια.
  7. Οι πιέσεις είναι επίσης λειτουργούν θετικά σε παιδιά με απτική αμυντικότητα. Κάντε του συχνά μασάζ σε όλο του το σώμα με μεγάλης διάρκειας πιέσεις και αποφύγετε το γαργαλητό που τους είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.
  8. Πλύνετε τα παιχνίδια σε λεκάνη με νερό! Βάλτε μέσα σε νερό λίγο σαπούνι και αφήστε το παιδί να ρίξει μέσα τις κούκλες ή τα αυτοκινητάκια. Τρίψτε τα με το χέρι για να καθαριστούν. Θα το δει σαν παιχνίδι και θα του αρέσει!
  9. Ζωγραφίστε με δαχτυλομπογιές.
  10. Βάλτε το παιδί να εμπλακεί σε δουλείες του σπιτιού. Να αδειάσει τα βρεγμένα ρούχα από το πλυντήριο στη λεκάνη, να μαζέψει τα πιάτα και να τα βάλει στο νεροχύτη, να διπλώσει τις κουβέρτες ή τα σεντόνια, να ποτίσει τα λουλούδια, να σκουπίσει το τραπέζι κ.α.

Σημείωση: Είναι σημαντικό να θυμάστε πως όλα τα παραπάνω θα πρέπει το παιδί να τα δει σαν παιχνίδι. Δε θα ήταν αποτελεσματικό το να ζορίσετε το παιδί, γιατί μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε.

Χατζηστυλιανού Βασιλική – Εργοθεραπεύτρια

Αφήστε μια απάντηση