Αυτοσχέδιες και πρωτότυπες δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι

  Το σλόγκαν «Μένουμε Σπίτι» καλό είναι να τηρηθεί αυστηρά ώστε να προσέξουμε όσο μπορούμε την υγεία μας αλλά και την υγεία των ανθρώπων γύρω μας. Όσοι όμως είμαστε γονείς, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να έχεις παιδιά όλη μέρα μέσα στο σπίτι και να μην περνάει η ώρα. Και ακόμα χειρότερα, να μην ξέρεις πώς να αξιοποιήσεις σωστά το χρόνο ώστε να απασχολήσεις δημιουργικά τα παιδιά για να μη βαριούνται. 

  Σαν Εργοθεραπεύτρια, συχνά αλλάζω τις δραστηριότητες που είχα εξαρχής στο μυαλό μου να κάνω σε μία θεραπευτική συνεδρία, ειδικά όταν δε βρίσκω τα κατάλληλα υλικά για να την πραγματοποιήσω. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αλλάζει ο πρωταρχικός μου στόχος που έχω για το παιδί. Αλλάζω τη δραστηριότητα και βρίσκω μία άλλη με τον ίδιο στόχο χρησιμοποιώντας υλικά που έχω εκείνη τη στιγμή διαθέσιμα. Ίσως είναι ένα από τα μεγάλα προτερήματα του επαγγέλματος η φαντασία. Ή ίσως πάλι μπορείς και μόνος σου να καλλιεργήσεις τη φαντασία σου χωρίς να σπουδάσεις κάτι συγκεκριμένο. 

  Απευθύνομαι λοιπόν κυρίως στους γονείς, που συχνά αναρωτιούνται τι να κάνουν με τα παιδιά τους και τι άλλο να παίξουν όταν τα έχουν εξαντλήσει όλα μέσα στο σπίτι. Διαλέξτε λοιπόν, ένα αντικείμενο μέσα στο σπίτι και προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς αυτό το αντικείμενο μπορεί να γίνει μέρος ενός παιχνιδιού. Ο δικός μου ρόλος είναι βοηθητικός, καθώς στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας βοηθήσω λιγάκι. 

  Παρακάτω λοιπόν, σας παραθέτω ορισμένες ιδέες με παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε στο σπίτι με τα παιδάκια σας, χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε όλοι.  Η επιλογή των δραστηριοτήτων έγινε σκεπτόμενη τι αντικείμενα έχω κ εγώ μέσα στο σπίτι και ως μαμά (εκτός από θεραπεύτρια) πώς θα μπορούσα να τα αξιοποιήσω με το αγοράκι μου. 

 

 

 1. Αυτοσχέδια μπασκέτα με πόντους. Θα χρειαστείτε πλαστικά ποτήρια (μιας χρήσης ή κανονικά παιδικά), ταινία, μαρκαδόρους, ένα μεγάλο χαρτόνι ή χαρτί ώστε να στερεώσετε επάνω τα ποτήρια (γίνεται και χωρίς χαρτί, απλώς στερεώστε να ταινία τα ποτήρια στον τοίχο και από πάνω κολλήστε με χαρτάκια τους πόντους),  μπαλίτσες (από χαρτί, κανονικές μπαλίτσες εάν έχετε μικρές, μικρά αντικείμενα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για μπάλα.

IMG_7796.jpg

 1. Λαβύρινθο. θα χρειαστείτε το καπάκι από ένα κουτί παπουτσιών (ή ένα μεγάλο μπωλ πλαστικό ρηχό), μικρές μπαλίτσες (ή μικρά κουμπιά, μπαλίτσα από πλαστελίνη, καλαμάκια ή πλαστελίνη ώστε να φτιάξετε τις διαδρομές. 

 

 

IMG_7797.jpg

 

 

 1. Κόβω τα νύχια μου. Θα χρειαστείτε ένα χαρτόνι που θα σχηματίσετε το χέρι για να το κόψετε ( ή ένα χαρτί, ή ένα γάντι μιας χρήσης που θα το φουσκώσετε), χαρτόνι ή απλό χαρτί για να φτιάξετε τα αυτοσχέδια νύχια, κόλλα ή σελοτέιπ, ψαλίδι.  

IMG_7799.jpg

 

 1. Βάφω τα νύχια. Θα χρειαστείτε ένα χαρτόνι που θα σχηματίσετε το χέρι (ή ένα χαρτί, ή ένα γάντι μιας χρήσης που θα το φουσκώσετε), χαρτόνι ή απλό χαρτί για να φτιάξετε τα αυτοσχέδια νύχια, μανό, κόλλα. 

IMG_7806.jpg

 1. Ώρα για κούρεμα. Θα χρειαστείτε χαρτί για να σχεδιάστε τα ανθρωπάκια, χαρτόνι (ή απλό χαρτί) για να φτιάξετε τα μαλλιά, κόλλα (ή σελοτέιπ), ψαλίδι, μαρκαδόρους.

IMG_7800.jpg

 

 1. Το καβούκι της χελώνας. Θα χρειαστείτε χαρτόνι (ή χαρτί), μαρκαδόρους, φακές (ή φασόλια, ή ρύζι), ένα κουτάλι σούπας, ένα μπωλ για να βάλετε τις φακές, κόλλα ή σελοτέιπ για να κολλήσετε τους κύκλους που θα βάζουν μέσα τις φακές, ψαλίδι.

IMG_7798.jpg

 

 1. Λαβύρινθο στο τραπέζι. Θα χρειαστείτε πλαστελίνη (ή καλαμάκια, ή ταινία, ή βαμβάκι, ή οδοντογλυφίδες ) για να σχηματίσετε τη διαδρομή, ένα καλαμάκι για να φυσάνε (ή ένα αυτοσχέδιο καλαμάκι από χαρτί), μια μπαλίτσα (ή βαμβάκι). 

IMG_7801.jpg

 1. Λαβύρινθο στο πάτωμα. Θα χρειαστείτε καλαμάκια (ή αυτοσχέδια καλαμάκια από χαρτί), ταινία (ή σελοτέιπ) για τις διαδρομές, μπαλίτσες (ή βαμβάκι).

IMG_7808.jpg

 1. Θα χρειαστείτε καλαμάκια (ή καλαμάκια από σουβλάκια), μακαρονάκι κοφτό (ή ριγκατόνι, ή κορνφλέικς cheerios), πλαστελίνη (ή σφουγγάρι) για να στερεώσετε τα καλαμάκια. 

IMG_7803.jpg  IMG_7804.jpg

 1. Χιονάνθρωπος. Θα χρειαστείτε ένα άδειο μπουκάλι, μαρκαδόρους (για να σχεδιάσετε στο μπουκάλι τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του), ένα χωνί, ένα κουτάλι σούπας (ή του γλυκού), φακές (ή ρύζι), ένα μπωλ.

IMG_7812.jpg

 

 1. Σκιές αντικειμένων. Θα χρειαστείτε διάφορα ζωάκια ή ανθρωπάκια ή άλλα αντικείμενα τα οποία στέκονται όρθια, μολύβι ή μαρκαδόρο, ένα χαρτί και ΗΛΙΟ. Βρείτε το κατάλληλο σημείο να τοποθετήσετε τα αντικείμενα ανάλογα προς τα που κοιτάει ο ήλιος ώστε να σχηματιστεί η σκιά και μετά σχεδιάστε τη. 

IMG_7807.jpg

 1.  Θα χρειαστείτε ρόλο από χαρτί υγείας ή κουζίνας, καλαμάκια, ένα στυλό για να ανοίξετε τις τρύπες.

IMG_7805.jpg

 1. Πύργο. Θα χρειαστείτε τουβλάκια, ένα μπωλ μεγάλο ή καλάθι για να τα τοποθετήσετε όλα μαζί, μία λαβίδα για σαλάτες. Προσπαθήστε να φτιάξετε τον πιο μεγάλο πύργο πιάνοντας τα τουβλάκι με τη λαβίδα και τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο με προσοχή. 

IMG_7810.jpg

 

 1. Μαθηματικές πράξεις. Θα χρειαστείτε χαρτί, μαρκαδόρους, ένα καλαμάκι. Γράψτε σε ένα χαρτί οριζόντιες πράξεις και το αποτέλεσμά τους σε άλλα χαρτάκια χωριστά. Το παιδί πρέπει να βρίσκει το αποτέλεσμα της πράξης και έπειτα να πιάνει το χαρτάκι με το σωστό αριθμό με το καλαμάκι, ρουφώντας προς τα μέσα και να το τοποθετεί δίπλα στην πράξη. 

IMG_7813.jpg

Χατζηστυλιανού Βασιλική – Εργοθεραπεύτρια 

Αφήστε μια απάντηση