Συναισθηματική αυτο-ρύθμιση ανά ηλικία

  • 1-2 χρονών: συνήθως τα παιδιά σ’ αυτήν την ηλικία παίρνουν αυτό που θέλουν από τα άλλα παιδιά χωρίς να ρωτήσουν ή να περιμένουν τη σειρά τους. Πείτε στα παιδιά ότι δε μπορούν να παίρνουν κάτι χωρίς να ρωτάνε και θα πρέπει να το δίνουν πίσω και να περιμένουν μέχρι να έρθει η σειρά τους να παίξουν με αυτό. Απασχολείστε το παιδί με κάποιο άλλο παιχνίδι ή άλλη δραστηριότητα
  • 3-5 χρονών: συνήθως σ’ αυτήν την ηλικία χτυπάνε ή δαγκώνουν, κάποιες φορές χωρίς λόγο και κάποιες άλλες για να πάρουν κάτι που θέλουν. Εξηγήστε στα παιδιά για ποιο λόγο δεν είναι σωστό να χτυπάμε ή να δαγκώνουμε και δώστε τους να καταλάβουν πώς νιώθουν τα άλλα παιδιά που δέχονται αυτή τη συμπεριφορά. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς.
  • 6-8 χρονών: γυρίζει την πλάτη του, κάνει πως δεν ακούει, κλείνεται στο δωμάτιο. Το παιδί αρχίζει να διεκδικεί την ανεξαρτησία του και να επιβάλλει την άποψή του με ανεπιθύμητους τρόπους. Δώστε τους χρόνο να σκεφτούν μόνοι τους και να ηρεμήσουν χωρίς να συζητήσετε κάτι. Αυτή είναι η ηλικία κατά την οποία χτίζεται ο αυτό-έλεγχος.
Χατζηστυλιανού Βασιλική – Εργοθεραπεύτρια

Αφήστε μια απάντηση