10 Δραστηριότητες και παιχνίδια που βοηθούν στην οργάνωση και την αυτορύθμιση παιδιών με ΔΕΠ-Υ

Τα παιδιά που λαμβάνουν διάγνωση ΔΕΠ-Υ χαρακτηρίζονται κυρίως από έντονη διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα και έντονη παρόρμηση. Πιο συγκεκριμένα:

 • Δυσκολεύονται να περιμένουν
 • Παρουσιάζουν ελλείμματα στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αλληλεπίδραση με άλλα άτομα και τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, μιλάνε πολύ δυνατά, πηγαίνουν πολύ κοντά στον άλλο, μπορεί να διακόψουν ένα ομαδικό παιχνίδι λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, να χαλάσουν κάποιο παιχνίδι, να μη μιλάνε ευγενικά, να γίνονται επιθετικά προς τους άλλους.
 • Δεν περιμένουν τη σειρά τους στα παιχνίδια
 • Αρπάζουν ή αγγίζουν άλλα αντικείμενα κοντά τους ενώ κάνουν άλλη δραστηριότητα.
 • Κάνουν φασαρία
Όλα τα παραπάνω είναι κάποιες από τις πιο κοινές συμπεριφορές που οι γονείς παιδιών με ΔΕΠ-Υ παρατηρούν και οι ίδιοι στο σπίτι. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες δραστηριότητες που μπορούν οι γονείς να παίξουν με τα παιδιά τους:
 1. Κόκκινο- πράσινο φανάρι. Φτιάξτε ένα φανάρι με κόκκινο και πράσινο χαρτόνι. Όταν θα σηκώνετε το κόκκινο το παιδί θα πρέπει να μένει ακίνητο, ενώ όταν θα σηκώνεται το πράσινο θα μπορεί να τρέχει ή να περπατάει.
 2. Μουσικές καρέκλες
 3. 1,2,3 ΣΤΟΠ
 4. Διαδρομή εμποδίων μέσα στο σπίτι! Φτιάξτε μια μικρή διαδρομή όπου το παιδί θα πρέπει π.χ. να περάσει κάτω από την καρέκλα, να ανέβει στον καναπέ, να πηδήξει μέσα στα στεφάνια. Θα πρέπει να ξεκινάει από κάπου να παίρνει π.χ. ένα κομμάτι παζλ να κάνει τη διαδρομή να το βάζει στη σωστή θέση και να ξαναγυρίσει να πάρει το επόμενο.
 5. Jenga
 6. Ο βασιλιάς λέει. Ένας θα κάνει το βασιλιά ο οποίος θα δίνει λεκτικές εντολές όπως «ο βασιλιάς λέει να πιάσεις με το δεξί χέρι τη μύτη και με το αριστερό το γόνατο, ή να πηδήξεις 2 φορές και να κάνεις 3 στροφές γύρω από τον εαυτό σου» και ο άλλος θα πρέπει να το εκτελεί.
 7. Πρόσεχε μην πέσει το μπαλόνι! ξεκινάτε και χτυπάτε συνεχώς το μπαλόνι προσέχοντας μην πέσει κάτω.
 8. Ασκήσεις χαλάρωσης 15 λεπτών (το παιδί ξαπλώνει ανάσκελα, κλείνει τα μάτια και μετράμε μέχρι το 10, οκλαδόν με τα χέρια στα γόνατα προσπαθεί να μείνει ακίνητος για 10 δευτερόλεπτα, ασκήσεις πάνω σε μεγάλη μπάλα, μασάζ σε όλο το σώμα)
 9. Βάζετε μουσική, όταν χτυπάτε παλαμάκια γρήγορα χορεύει γρήγορα και έντονα, ενώ όταν τα χτυπάτε αργά τα χέρια του χορεύει με αργούς ρυθμούς.
 10. Κάνε ό,τι κάνω. Μίμηση κινήσεων. Παίρνετε διάφορες πόζες και προσπαθεί να σας αντιγράψει.

Χατζηστυλιανού Βασιλική – Εργοθεραπεύτρια

Αφήστε μια απάντηση